Rapport om sexisme og seksuelle krænkelser i advokatbranchen
Senest opdateret: 18. december 2024
Sexisme og seksuelle krænkelser ender ikke altid som juridiske anliggender. Til gengæld er det et juridisk anliggende at sikre et ordentligt fysisk og psykisk arbejdsmiljø.
Denne rapport er skrevet til alle – såvel ledere som medarbejdere. Bag rapporten står en bredt sammensat arbejdsgruppe nedsat af Danske Advokater. Det er vores håb, at den vil blive læst og debatteret bredt i alle medlemsvirksomheder.
Advokatbranchen skal arbejde for en egentlig kulturforandring, der kan være med til at sikre, at de advokatvirksomheder – hvor det ikke allerede finder sted – får igangsat en samtale bredt om virksomhedens værdier og om at skabe en god kultur, også når det gælder arbejdet mod sexisme og seksuelle krænkelser.
I praksis betyder det ofte mindre, om en given adfærd juridisk kan bevises i en retssag og munder ud i en godtgørelse. Til gengæld betyder det alt, at virksomheden lever op til det juridiske ansvar for at sikre, at der er et ordentligt fysisk og psykisk arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Derfor bør danske advokatvirksomheder aktivt tage afstand fra seksuelle krænkelser og sexisme og iværksætte initiativer til at forebygge, at det finder sted. Det gælder uanset, om der er eller har været henvendelser eller ej.
Når en henvendelse om sexisme eller seksuelle krænkelser bliver en realitet, har virksomheden en vigtig opgave, der skal håndteres. En opgave og en tilhørende potentiel ledelsesmæssig-, organisatorisk- og kommunikativ udfordring.
Seksuelle krænkelser i advokatbranchen
Verdensorganisationen for advokater IBA gennemførte i 2018-2019 en undersøgelse af omfanget af seksuelle krænkelser i advokatbranchen på verdensplan. Undersøgelsen viste i grove træk, at hver tredje kvindelige advokat og hver 14. mandlige advokat rapporterede om seksuelle krænkelser i branchen
Kilde
Se også vores undersøgelser om sexisme i advokatbranchen, som er udarbejdet i samarbejde med Djøf Advokat.