8. oktober 2024
Forslag om opgavebortfald på Erhvervsministeriets område er betænkeligt fra et retssikkerhedsmæssigt perspektiv
Danske Advokater udtrykker bekymringer vedrørende to foreslåede ændringer i lovgivningen:
- Indførelsen af en afgift for den tabende part i klagesager ved Klagenævnet for Udbud
- Nedlæggelsen af Enheden for Pålidelighedsvurderinger i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Forslag 1: Indførelse af en afgift til den tabende part i klagesager ved Klagenævnet for Udbud
Forslaget indebærer, at klager, der taber en sag, ikke blot skal betale sagsomkostninger til modparten, men også betale en afgift til Klagenævnet for Udbuds sagsbehandling. Danske Advokater gør opmærksom på, at det vil øge de samlede omkostninger ved at indgive en klage markant. Vi advarer derfor om, at det vil skabe betydelige retssikkerhedsmæssige betænkeligheder, da det allerede er dyrt at klage, og vi kan derfor risikere, at det kan afholde tilbudsgivere, især små og mellemstore virksomheder, fra at indgive berettigede klager.
Danske Advokater bemærker desuden, at der er en meget nærliggende risiko for, at flere sager flyttes fra Klagenævnet for Udbud direkte til domstolene, og dermed vil omkostningsniveauet nærme sig hinanden - hvis ikke det vil overstige niveauet ved domstolene. Når man tænker på den allerede store sagsbyrde og de lange sagsbehandlingstider hos domstolene, kan en sådan udvikling ikke være hensigtsmæssig fra et retssikkerhedsmæssigt perspektiv og kan selvsagt ikke være tanken bag oprettelsen af et administrativt klagenævn.
Vi gør opmærksom på, at det må være i både samfundets og det offentliges interesse, at der føres en faktisk og effektiv kontrol med de danske udbud, så det sikres, at der købes bedst muligt ind for offentlige midler. Vi støtter ikke op om forslaget, som vi mener, vil føre til en svækkelse af klagenævnssystemet og underminere retssikkerheden i udbudsprocesser.
Forslag 2: Nedlæggelse af Enheden for Pålidelighedsvurderinger
Danske Advokater mener, at dette forslag er betænkeligt, når man tænker på det formål, der lå bag enhedens oprettelse i 2023, nemlig at øge retssikkerheden for tilbudsgivere i forbindelse med ordregivers vurdering af en tilbudsgivers pålidelighed.
Forslagets eneste formål synes at være, at staten skal spare penge. Reelt flyttes udgifterne bare fra staten til de enkelte offentlige ordregivere i kommuner, regioner og statslige styrelser og ministeriet. Det offentlige som helhed kommer dermed ikke til at spare penge ved forslaget. Snarere tværtimod, da hver enkelt ordregiver nu skal foretage sin egen vurdering (alene) og ikke kan tage udgangspunkt i en forudgående vejledende vurdering fra Enheden for Pålidelighedsvurderinger.
Danske Advokater finder denne beslutning problematisk, da den vil forringe kvaliteten af vurderingerne og skabe usikkerhed for både ordregivere og tilbudsgivere.
Vi anbefaler:
Samlet set opfordrer Danske Advokater til, at de to forslag ikke gennemføres, idet vi frygter, at de vil få alvorlige konsekvenser for retssikkerheden.