Behov for jurister og advokater i topklasse
Senest opdateret: 10. december 2024
Den høje efterspørgsel er for det første drevet af en generel stigning i antallet af love og regler herhjemme. For det andet er den drevet af, at lovgivningen og lovgivningsprocessen er blevet mere kompleks, blandt andet som følge af flere internationale regler og mere EU-regulering, der griber ind i nationale love og regler.
Mere kompleks lovgivning og øget specialisering stiller store krav til de studerende. Uddannelsen får en vigtigere rolle end tidligere, da den for mange er det eneste sted, hvor de stifter bekendtskab med så mange forskellige facetter af den juridiske verden.
Den store efterspørgsel på jurister indebærer, at dimittendledigheden blandt jurister er meget lav. Meget få jurastuderende afslutter deres uddannelse efter endt bachelorgrad, og der er i dag ikke efterspørgsel på kortere uddannede kandidater. Hverken blandt de studerende eller hos aftagerne.
Advokatbranchen er særligt afhængig af at kunne tiltrække de dygtigste jurister, fordi advokater har en betroet stilling i samfundet, hvor deres klienter forventer bistand på absolut topniveau, som forudsætter høje kvalifikationer og løbende efteruddannelse. Med en kortere uddannelse risikerer man at sætte kvaliteten af uddannelsen under pres. Der er risiko for, at der bliver færre og mindre kvalificerede kandidater til rådighed for advokatbranchen, som i forvejen påtager sig en stor opgave med at videreuddanne kandidaterne.
Danske Advokater:
er kritisk overfor forslag, der medfører færre kvalificerede kandidater til rådighed for advokatbranchen.
er imod kortere uddannede jurister og advokater. Hverken samfundet, erhvervslivet eller advokatbranchen efterspørger færre kvalifikationer - tværtimod.
mener, at reformen så vidt muligt bør sikre, at advokatbranchen fortsat har adgang til højtuddannede juridiske kandidater med de bedste kompetencer med henblik på at sikre høj faglighed, høj kvalitet og værne om retssikkerheden.
anbefaler, at regeringen ikke tillader, at kandidater med 75 ECTS-point får mulighed for at uddanne sig til advokater eller dommere, da begge erhverv kræver en dyb juridisk viden.
ønsker at fastholde, at advokaterhvervet er stramt reguleret, og titlen er beskyttet. Titlen er for borgere og virksomheder en letgenkendelig markør for, at de med en advokat er sikret juridisk rådgivning af højeste kaliber.
mener, at den foreslåede erhvervskandidatordning, der lægger op til, at de studerende kan arbejde ved siden af studiet, vil være unødig bureaukratisk. Jurastuderende har allerede i dag i stort omfang studierelevant arbejde ved siden af studierne, samtidig med at de færdiggør studierne på normeret tid.
anbefaler derfor, at der ikke indføres krav om at jurauddannelserne skal udbyde et vist antal erhvervskandidatuddannelser årligt, da behovet herfor er begrænset.